(untitled) (Conferences, 2026)
Ushbu tadqiqotning maqsadi tarixiy yozuv an’analarida Amir Temur obrazini qiyosiy o‘rganishdir. Arab, Mo‘g‘ul, Vizantiya, Usmonli; Sovet va zamonaviy turk manbalariga asoslanib, Temur qanday qabul qilinganligi va bu idrokni shakllantirgan dinamika tahlil qilinadi. Arab manbalarida Temur ilohiy jazo, nizo manbai va vayronkor kuch sifatida tasvirlangan, ayniqsa Damashq va Halabning vayron bo‘lishi kontekstida; Mo‘g‘ul manbalarida esa u sulolaning qonuniyligini ta’minlagan asoschi ota va ideal hukmdor sifatida ulug‘langan. Vizantiya tarixshunosligida vahshiy sifatida ko‘rsatilgan Temur Usmonli manbalarida Anqara jangi va podshohlar oralig‘i davri ta’siri tufayli salbiy qaraladi, ammo 17-asrdan boshlab yanada muvozanatli nuqtai nazar rivojlandi. Zamonaviy Turkiyada Temur obrazi mafkuraviy doirada qayta tiklangan ko‘rinadi. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, Temur haqidagi tasavvur tarixiy voqelikka emas, balki ishtirok etgan jamiyatlarning siyosiy, madaniy va diniy pozitsiyalariga qarab o‘zgaradi.