IQTISODIY VA EKOLOGIK MANFAATLAR MUVOZANATINI TA’MINLASHNING FALSAFIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDAGI AHAMIYATI (Conferences, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada iqtisodiy va ekologik manfaatlar o‘rtasidagi muvozanatni ta’minlash muammosi falsafiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Zamonaviy globallashuv sharoitida iqtisodiy o‘sishning jadallashuvi ko‘pincha ekologik muammolarni keskinlashtirayotgani, natijada jamiyat va tabiat o‘rtasidagi uyg‘unlik izdan chiqayotgani asoslab beriladi. Tadqiqotda iqtisodiy manfaat, ekologik qadriyat va muvozanat kategoriyalarining falsafiy mohiyati yoritilib, ularning o‘zaro dialektik bog‘liqligi ochib beriladi. Shuningdek, barqaror taraqqiyot konsepsiyasi doirasida ushbu muvozanatni ta’minlashning nazariy va amaliy asoslari ko‘rib chiqiladi. Unda iqtisodiy vaekologik manfaatlar uyg‘unligini ta’minlash inson tafakkurining yangi bosqichga ko‘tarilishiga xizmat qilishi, xususan, tizimli, kompleks va mas’uliyatli fikrlashni shakllantirishda muhim omil ekani qayd etiladi. Maqolada ekologik ong va madaniyatni rivojlantirish, ta’lim tizimida integrativ yondashuvlarni joriy etish orqali falsafiy tafakkurni boyitish imkoniyatlari ham tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy rivojlanish va ekologik xavfsizlik o‘rtasida muvozanatni ta’minlash nafaqat amali zarurat, balki falsafiy tafakkur taraqqiyotining muhim sharti ekanini ko‘rsatadi.