МЕСТО ПЕДАГОГИКИ В ВОСПИТАНИИ РЕБЕНКА (Conferences, 2026)
. Ushbu maqolada bola shaxsining rivojlanishida oilaviy tarbiyaning ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Tarbiyaviy faoliyat bolalar shaxsini shakllantirishdagi eng muhim masalalardan biridir. Ayniqsa, oilaviy tarbiyada bolaning shaxsiy rivojlanishini tahlil qilish muhim ahamiyatga ega. Har bir oilada tarbiya jarayoni eng murakkab va og‘ir jarayonlardan biri hisoblanadi. Chunki bu jarayonlar ongning rivojlanishi, aqliy faoliyatning shakllanishi, hissiy-irodaviy sifatlar, temperament, xarakter va qobiliyatlarning rivojlanishi kabi shaxsga xos jihatlar bilan uzviy bog‘liqdir. Ota-onalarning xulq-atvori, ularning o‘zaro hurmati va bir-birini tushunishi bolalarda ijobiy xulq-atvor sifatlarini shakllantirishda muhim omil hisoblanadi. Oilada doimo ijobiy muhit yaratilishi zarur. Bolalarni kichik yoshdan boshlab ota-onaga va yaqinlariga hurmat bilan qarashga hamda ularga yordam berishga o‘rgatish lozim. Bu jarayonda oilaviy tarbiyaning o‘rni alohida ta’kidlanadi. Shuning uchun tarbiya jarayonida bolalarning individual xususiyatlari (temperament, xarakter, qobiliyatlar) va yoshiga alohida e’tibor qaratish zarur.